Turecká baklava / baklawa

Baklava (baklawa) je oblíbený sladký turecký zákusek. Přímo královská sladkost s bohatou historií a tradicí tvořená z několika vrstev listového těsta yufka, přepuštěného másla ghí, plněného sekanými ořechy, slazená medem a sirupem. Baklavu přímo od tradiční turecké pekařské rodiny nabízíme výhradně čestvou bez jakýchkoliv konzervantů.

Na uzemí Turecka existuje mnoho druhů baklavy podle jednotlivých regionů.

  • Antep Baklavası (chráněné zeměpisné označení baklavy z Antep)
  • Bartın Beyaz Baklavası (z vlašských ořechů krájená na kosočtverce)
  • Sivrihisar Muska Baklavası
  • Tavas Baklavası (speciální baklava se zmrzlinou)
  • Devrek Beyaz Baklavası (označovaná též bílá baklava, je určena pro speciální příležitosti jako jsou svatby)
  • Erzurum Pekmezli Baklavası (baklava vyrobená z vlašských a pistáciových ořechů s přidáním moruše)
  • Tirilye Baklavası (baklava vyráběná nedalezo Izmiru s použitím kozího másla)
  • İzmir Lor Peynirli Baklava (další regionální baklava z Izmiru při jejíž výrobě se používá med a tvaroh)
  • Akşehir Peynir Baklavası (baklava z oblasti Akşehir vyráběná z tvarohu)
  • Edremit Peynirli Baklava (druh baklavy vyrobený ze speciálního sýru künefe
  • Mardin Peynirli Baklava (baklava výráběná z kozího sýru v oblasti Mardin)
  • Edirne Bademli Baklavası (baklava připravovaná z mandlí)
  • Kahta Bademli Baklavası (regionální baklava z oblasti Adıyamanu vyráběná z mandlí)
  • Van Baklavası (používají se vlašské ořechy a se máslo vyrobené z mléka ovcí a koz pěstovaný v oblasti Van)
 

Záznamy nebyly nalezeny...